Materiaal

Vereiste materialen voor het biljartspel

De biljarttafel

Wanneer het over het klassieke carambolebiljart gaat, wordt er altijd gespeeld op een rechthoekige tafel, die twee keer zo lang als breed is. Een wedstrijdtafel meet 2.84m x 1.42m, een clubbiljart 2.30m x 2.15m en biljarttafels in cafés meestal 2.10m x 1.05m. De binnenste rand van de tafel heeft een stootrand, de band genoemd, waar markeringen op staan. Zowel het oppervlak van de tafel als de band is bekleed met een laken, dat vroeger alleen uit kamgaren bestond, maar tegenwoordig ook polyester of nylon bevat. Het blad eronder is meestal van leisteen vervaardigd.

Voorbeeld van een biljarttafel met groen laken

Voorbeeld van een biljarttafel met groen laken

De biljartballen

In de begindagen van de sport werd er gespeeld met houten ballen. Toen het spel aan populariteit won en veelal door de elite beoefend werd, werden de ballen uit ivoor vervaardigd. Tegenwoordig wordt er uitsluitend met kunststof ballen gespeeld. Om onderscheid te kunnen maken tussen de twee witte ballen die worden gebruikt, heeft één van de twee een markering van kleine zwarte of rode cirkeltjes of stippen. Ook wordt er tegenwoordig wel met één witte en één gele bal gespeeld. De ballen zijn ongeveer 61 mm in doorsnee, wegen tussen de 205 en 220 gram en mogen niet meer dan één gram in gewicht van elkaar verschillen.

De keu

De keu is een stootstok van minimaal 140 cm en maximaal 150 cm lang met aan de punt een stootdop, de pomerans, die meestal uit leer is vervaardigd. De pomerans wordt voor het stoten voorzien van een laagje krijt, waardoor het oppervlak ruw wordt en de bal met het gewenste effect in de goede richting gestoten kan worden. Er gelden geen regels voor het toegestane gewicht van de keu, maar over het algemeen kiezen de spelers voor het bandstoten en het driebanden een zwaardere keu dan voor het libre biljart.